Ce este mixul de marketing?

Marketingul este un concept extrem de vast, care aparent poate fi redus la o formula extrem de simpla: cei 4P. Nici ca te-ai fi gandit, probabil, ca poti reduce atat de mult ideea de marketing si nici ca poti reduce atat de mult ideea de marketing si, probabil, nici ca cei 4P reprezinta mixul de marketing.

Practic, mixul de marketing ilustreaza patru elemente esentiale, care imbinate constituie partea esentiala a marketingului. Mixul de marketing ajuta, totodata, specialistii sa decisa care este abordarea lor pe piata sau sa bifeze lucrurile care urmeaza a fi realizate. Ce cuprind, insa, acesti 4P, esentiali si definitori pentru conceptul de marketing?

Daca vrem sa rezumam termenii de Produs, Promovare, Pret si Plasare (distributie) la un singur concept, atunci le incadram in cei 4P. Produsul sau serviciul pe care o organizatie il livreaza unei audientei, unui public, implica, printre altele, construirea unei identitati, prin intermediul carora sa fie identificati de indivizi. Printre acestea se numara construirea unor elemente de identitate vizuala, precum logo-ul, website-ul, retelele sociale online si optarea pentru culori reprezentative pentru produs sau domeniu de activitate. In ceea ce priveste promovarea acestuia, cel de-al doilea P din cei 4P ai mixului de marketing, aceasta implica modalitatea prin care compania livreaza imaginea produsului catre public si canalele prin intermediul carora alege sa transmita un mesaj catre audienta. In ceea ce priveste pretul produsului, discutam despre alegerea unor strategii de pret, diverse promotii sau metode de plata, asociate cu produsul. Ultimul P din cei 4 clasi P ai mixului de marketing este plasarea sau distributia, activitate care consta in alegerea canalelor prin care produsul este vandut. Fiecare element defineste firma si este definitoriu in contextul procesului de marketing.

Mai sunt actuali, insa, acesti 4P in 2021? Raspunsul este partial afirmativ. De ce partial? Pentru ca digitalizarea si dezvoltarea procesului de marketing au condus la aparitia mai multor astfel de P. Astfel, in prezent nu mai discutam doar despre 4P, ci despre 7P. Care sunt cei 3P care vin in completarea celor 4 enuntati anterior? In pricipiu, in acest concept adaptat discutam despre personal, care are un rol esential in conturarea unei opinii despre brand-ul nostru. Este importanta atitudinea acestuia fata de consumator, implicarea, dar si modul in care este recrutat personalul si metodele de recompensare. Totodata, in conceptul adaptat intra si procesul, unde accentul cade pe consumator. Nu in ultimul rand, ultimul P este reprezentat de proba sau contactul cu consumatorul, fie acesta online sau offline.

Un lucru este esential insa: adaptarea la noua realitate, digitalizarea si optarea pentru mecanisme de livrare sau promovare in mediul online. De ce aceasta concluzie? Pentru ca, in prezent, societatea este intr-o permanenta schimbare, pe care o putem intelege doar testand noi metode. Este acesta, un lucru benefic? Desigur. Nimeni nu are cum sa iti inteleaga mai bine produsul decat tine, creatorul lui. Desi sfatul nostru este sa te ghidezi dupa teorii clasice, te indemnam sa le adaptezi propriului produs/serviciu si sa testezi constant, pana ajungi la rezultatul dorit.

Vrei sa afli mai multe despre mixul de marketing si cum realizarea lui te poate ajuta in contextul construirii unei strategii solide pentru afacerea ta? Nu ezita sa citesti si celelalte articole de pe blog

Daca simti ca nu ti-am raspuns la toate intrebarile, ne poti contacta pe datele atasate in Pagina Contact.