Meta se retrage din Europa?

„Isi retrage Zuckerberg „fortele” din Europa?” Aceasta pare a fi intrebarea care sta pe buzele pasionatilor de marketing. Totul a pornit de la o afirmatie a unui reprezentant Meta, care afirma urmatoarele: „Nu avem absolut nicio dorinta si niciun plan de a ne retrage din Europa, dar realitatea simpla este ca Meta si multe alte afaceri, organizatii si servicii se bazeaza pe transferurile de date între UE si SUA.” Legea privind retelele sociale online marca Meta include transferul de date si procesarea acestora pe serverele din SUA ale Meta. In cazul in care legea europeana nu permite acest fapt, Facebook si Instagram si celelalte produse Meta ar putea fi suspendate din Europa.

Ce facem daca se retrage Meta din Europa?

Desi pare greu de crezut, exista o gramada de alternative la cele mai populare retele sociale online de pe glob. Am observat deja ca a fost identificat rapid un inlocuitor pentru WhatsApp (Telegram), iar in cele ce urmeaza ne dorim sa va prezentam cativa inlocuitori pentru Facebook si Instagram.

Cu ce putem sa inlocuim Instagram?

Desi fratele mai mic al lui Facebook pare foarte greu de inlocuit, noi vom incerca sa va prezentam o serie de aplicatii, impreuna cu avantajele si dezavantajele lor.

Pose

O retea sociala online dedicata persoanelor pasionate de fashion, pe care utilizatorii pot posta vizualuri cu tinute, oferind totodata link-urile site-urilor/ brandurilor de unde sunt achizitionate produsele. Pose ofera, totodata, posibilitatea de monetizare a activitatilor intreprinse pe reteaua sociala online. Nu-i asa ca seamana cu Instagram pe alocuri?

Vero

Alternativa ideala pentru Facebook și Instagram. Cel putin la o prima vedere. In principiu, Vero preia putin din ambele retele sociale online, dar promite sa rezolve greselile acestora: de la Facebook preia sistemul de recomandari personalizat, in timp ce de la Instagram ia interfata concentrata pe vizualuri si pe feed. Fondatorul Vero este Ayman Hariri, care in anul 2015 si-a propus sa creeze o alternativa pentru Facebook si Instagram. Initiativa lui a fost ignorata pana in anul 2018, moment in care o multitudine de utilizatori s-au inscris pe platforma, astfel incat aceasta a ocupat primele locuri in Google Play si App Store. Vero promite utilizatorului control asupra experientei sale pe platforma si postari cronologice.

Este, deci, Vero platforma ideala? Nici pe departe. Aparent, Vero nu are o politica in ceea ce priveste drepturile de autor ale vizualurilor incarcate pe platforma. In acest caz, daca tu, in calitate de utilizator, nu aduci aplicatiei dovezi concrete conform carora ai control absolut asupra acelor vizualuri, Vero le poate utiliza in absolut orice mod.

Dar Facebook? El cu ce poate fi inlocuit?

Am mentionat anterior ca Vero este o alternativa extraordinara atat pentru Instagram, cat si pentru Facebook. Insa ce alte optiuni mai avem pentru cea mai accesata platforma la nivel global?

Aplicatie similara cu Twitter, pe care utilizatorii pot distribui vizualuri sau alte tipuri de continut. Desi initial implica realizarea unui abonament lunar, treptat App.net a optat pentru o varianta gratuita si o varianta premium, in cazul in care utilizatorii isi doresc sa se bucure de mai multe beneficii.

Retea sociala online creata in 2010 ca fiind o alternativa la Facebook.

Primul moment in care americanii s-au gandit ca pot trai fara Facebook si Instagram si au cautat alternative a fost momentul eliminarii lui Trump de pe retelele sociale online. Mewe s-a situat, astfel, printre preferintele americanilor in contextul evitarii Facebook si Instagram. Fondatorul retelei sociale a afirmat, despre denumirea Mewe urmatoarele: „My life is composed of ‘me’ and then my ‘we,’ which is everybody that’s part of my life,” (Mark Weinstein).

Desi pare ca intregul univers leviteaza in jurul Meta, o potentiala lipsire de cele doua poate facilita iesirea la suprafata a multor retele sociale online, aflate in umbra Facebook, Instagram si WhatsApp. Intr-o astfel de situatie, spatiul digital european ar suferi o reinventare, o transformare treptata.

Ce se va intampla cu influencerii? Vor migra, impreuna cu urmaritorii lor, pe alte platforme.

Ce se va intampla cu marketingul digital? Si acesta, desigur, se va reinventa si va gasi metode noi de promovare si tintire a publicului.

Lumea va continua sa existe cu sau fara Meta, iar noi suntem curioase sa participam la transformarile promise!