Hotul nevazut de identitati

Instagram a revolutionat lumea digitala atunci cand a reusit sa transforme momentele utilizatorilor capturate in fotografii in adevărate brand-uri. Multi s-au bucurat de inovatia adusa de Instagram. Astfel, au aparut campanii indraznete de marketing ale unor brand-uri renumite, demersuri sociale si politice cat si influenceri. Insa, in ciuda tuturor progreselor facute, aceasta platforma are si o parte intunecata pe care noua caracteristica isi propune sa o rezolve.

Decizia de a face afisarea numarului de like-uri optionala a venit ca urmare a crticii dure primita de-a lungul anilor. Aceasta platforma este acuzata ca alimentează un mediu de socializare toxic care dăuneaza sanatatii mintale si imaginii corpului oamenilor. Practic, Instagram este responsabil sa intervina in „goana dupa like-uri”.

De-a lungul timpului, Instagram a incurajat utilizatorii sa isi prezinte viata intr-un mod perfect, estetic si de cele mai multe nesincer.

Iata care sunt cateva dintre efectele daunatoare ale Instagram-ului:
  1. S-au adunat multe dovezi care sustin ca consumul excesiv de „social media” este corelat cu anxietate, depresie si insomnie.
  2. Distorsioneaza perceptia oamenilor asupra realitatii deoarece prezinta imagini care de multe ori sunt retusate si nu corespund cu realitatea.
  3. Pe Instagram ai ocazia sa devi celebru si sa te transformi in altcineva.
  4. Comunitatea condusa vizual isi incurajeaza utilizatorii sa prezinte o viata perfecta si atractiva.

Traim intr-o era in care valoarea noastra este definita de prezenta pe care o avem online si este masurata in numarul de like-uri. Like-urile iti aduc atentie si validare din partea oamenilor necunoscuti.  Devenim la randul nostru un produs si tintim spre perfectiune. Vulnerabilitatea, slabiciunea si tristetea nu au loc pe Instagram.  Cu alte cuvinte, folosind prea mult Instagram riscam sa ne pierdem identitatea. Suntem incurajati sa ne postam sitlul de viata, prietenii, familia, vacantele intr-un mod cat mai cosmetizat si riscam astfel sa ne pierdem simtul propriei persoane si sa ne distorsionam realitatea.

Suntem mai conectati ca niciodata si cu toate acestea devenim din ce in ce mai superficial in relatiile noastre de zi cu ci. Fugim de realitate pe Instagram unde ne conturam o viata frumoasa, perfecta demna de like-uri si apreciere.

Cu siguranta ca Instagram are si parti bune. Te ajuta sa iti conturezi identiatea brand-ului, sa iti exprimi personaliatea si sa constientizezi anuminte fenomene ce au loc in lume. Insa unde tragem linia dintre toxicitatea mascata si lumea ideala de pe Instagram?

De aceea, in speranta ca toxicitatea din  mediul online va fi diminuata, Instagram da puterea utilizatorilor de a decide asupra like-urilor.

Ce efecte a avut aceasta schimbare?

CEO Instagram, Adam Mosseri nu este un mare fan al acestei miscari. El sustine ca de cand a fost implementata schimbarea, starea mentala a oamenilor nu s-a imbunatatit, iar numarul de utilizatori a ramas acelasi. Pe langa asta, numarul de comentarii ramane vizibil, la fel si numarul de urmaritori cat si vizitatorii povestilor. Pana la urma ce relevanta mai are afisarea sau ascunderea numarului de like-uri?

Oare este suficient? Oare acest pas mic facut de Instagram importiva presiunii societatii va avea intr-adevar un efect pozitiv asupra oamenilor? Vom trai mai mult in prezent si vom deveni mai putin preocupati de imaginea pe care o afisam online?

Si pentru ca parerile voastre sunt esentiale pentru noi, va asteptam opiniile pe oricare dintre retelele sociale online la care aveti acces. Si daca va doriti sa cititi cate ceva si despre dezavantajele ascunderii aprecierilor, nu ezitati sa accesati articolele noastre anterioare.

Noi am incercat sa fim pe toate si sa profitam doar de plusurile pe care le aduc in societate.