Halloween: nascut traditie, transformat in kitsch
1. Scurt istoric
Astazi una dintre cele mai populare evenimente tomnatice, ieri Samhain si All-Hallows-Even. Astazi festivalul costumelor si motivul petrecerilor, ieri prevestitorul finalului verii si „sarbatoarea tuturor sfintilor”. Dar aceste detalii nu reprezinta, cu siguranta, noutati pentru voi. Haideti, insa, sa Trick-or-Treat printre simbolurile de Halloween.
Dovleacul
Marele portocaliu sculptat este irlandez si, conform legendei, ar simboliza Jack-o`-lantern. But who the pumpkin is Jack? Din nou, conform legendei, Jack a fost un om care a pacalit Diavolul. Pai si cum ajungem de aici la dovleac? Simplu. Jack a incheiat cu Diavolul un pact, conform caruia cel din urma nu trebuia sa il ispiteasca sau bantuie pe barbat. Zis si facut. Insa, in momentul in care Jack a decedat, el a fost blocat intre cele doua lumi: Iadul nu si-a deschis portile din cauza intelegerii dintre barbat si Diavol, iar Raiul nu si-a deschis portile din cauza pacatelor savarsite de Jack in timpul vietii.
Astfel, barbatul a ramas blocat intre cele doua lumi, insa a primit un taciune, care sa ii lumineze acel drum. Irlandezii au preluat aceasta legenda, iar de atunci sculpteaza dovleci, pe post de lanterne.
Invatatura zilei? Aveti grija pe cine pacaliti si cu cine faceti intelegeri. Niciodata nu stiti cand se poate intoarce dovleacul!
Trick or Treat
Desi in Romania nu am realizat din acest Call-to-Action o traditie, Trick or Treat este auzit, in fiecare an, în Statele Unite ale Americii. Dar cum s-a nascut acest obicei, neobisnuit, in aparenta? Ei bine, celtii considerau ca seara de Halloween era foarte incarcata din punct de vedere spiritual, iar spiritele si demonii treceau granita terestra si puteau interactiona cu muritorii. Practic, costumele de Halloween au aparut pentru ca localnicii sa se confunde cu demonii sau chiar sa sperie spiritele. Iar acum ar surveni intrebarea: de unde si cum a aparut sintagma „Trick or Treat”? Pentru a primi indurare din partea spiritelor malefice, localnicii le ofereau ofrande. Practic, copiii costumati in diverse personaje infricosatoare pot fi imbunati cu dulciuri. Iar de nu, vor fi suportate consecinte!
Pisica neagra
Cu o profunda semnificatie in mentalul colectiv … a, nu. De fapt, pisica neagra este o pisica neagra, deci poarta ghinion. De ce? E neagra si toate relele Terrei s-au cufundat in blana ei. Deci, fara sa va mai intrebati de ce trebuie sa faceti unele lucruri, realizati traditionalii trei pasi in spate, iar apoi fugiti de animal. In regula, acum ca am impiedicat raspandirea acestui ghinion printre randuri, putem continua articolul.
Revenind la subiect. Simbolul pisicii negre este extrem de înrădăcinat în mentalul colectiv. În prezent, pisica neagră este asociată, în unele țări, cu ghinionul. Aceasta mentalitate a provenit de la faptul ca negrul este culoarea (sau nonculoarea) infernului, iar, astfel, pisica neagra este animalul cu puteri necurate. Totodata, pisicile negre au fost asociate si cu vrajitoarele, fiind intalnite in ritualuri magice. In esenta, in schimb, se presupune ca totul porneste de la Legenda Zeitei Diana, asociata cu ritualurile magice si cu vrajitoarele. Aceasta este cunoscuta ca avand foarte multe pisici in jurul ei, iar de aici provine, de fapt, asocierea pisicilor cu vrajitoria si nonculorile infernului.
Pana una alta, nu uitati ca o pisica care va taie calea, merge undeva, iar pasii pe care voi ii parcurgeti in baza superstitiei va vor intarzia pe voi sa ajungeti unde va doriti!
2. Nascut poveste, transformat în kitsch
Dar ca orice poveste supraexploatata, ne-am obisnuit deja cu impanzirea magazinelor cu povesti „Haloweeno kitschoase”. Creativitatea este frumoasa si poate fi exploatata in aceasta perioada. Ce se întampla, insa, cand brand-urile se folosesc prea mult de colti si stereotipuri si prea putin de creativitate?
Si pentru ca nu ne dorim sa distrugem sfera mistica pe care oricum am distrus-o prin intermediul acestui articol, va lasam aici cu un articol despre campanii de Halloween nascute speranta. Si finalizate esec.