Evenimente digitale din 2021, continuate in 2022

Am clipit pentru o secunda mai mult si s-a si finalizat anul 2021. Si pentru ca la final de 2021 am enuntat noile tendinte preconizate pentru 2022, ne-am gandit ca la inceput de 2022 sa facem o scurta recapitulare a anului 2021.

1. Retelele sociale au inceput sa se concentreze pe continutul vizual

Un trend continuat in 2022 are, desigur, baze solide in 2021. Iar cum in anul 2021 TikTok a prins din ce in ce mai multa vizibilitate printre indivizi si a devenit, totodata, tinda brandurilor in ceea ce priveste promovarea online, Facebook, Instagram si Youtube au inceput sa incorporeze videoclipuri scurte si posibilitati de montare rapida ale acestora.

Discutam, deci, despre Video Creare (Facebook), Instagram Reels si Youtube Shorts. In 2022 asistam, in acest context, la o intensificare a fenomenului si la o concentrare a strategiilor de marketing pe continutul video.

2. 2021 – An al datelor personale si controlului indivizilor asupra propriei vieti digitale

2021 a fost un an al lungilor dezbateri cu privire la faptul ca informatiile private ale indivizilor nu isi pastreaza caracterul personal pe retelele sociale online.

2021 a fost anul in care urmarile conflictului Cambridge Analytica s-au resimtit acut. Un an al indoielilor, care s-a finalizat cu promisiunea realizata de Instagram ca 2022 va veni cu un feed cronologic, care permite utilizatorilor sa detina controlul asupra propriei experientei digitale.

Nu in ultimul rand, 2021 a venit cu o schimbare extrema a Facebook. La finalul lui 2021, Zuckerberg facea marele anunt: Facebook nu se va mai numi Facebook, ci Metaverse. Metaverse sau Meta este, conform specialistilor, realitatea din viitorul nu foarte indepartat si modul in care va evolua Internetul.

3. Retelele sociale online iau atitudine impotriva lui Donald Trump

Nu mai este un secret faptul ca Donald Trump a fost interzis pe Twitter, Facebook (si Instagram) si Youtube, din cauza declaratiilor percepute ca fiind instigatoare, realizate de acesta.

Si cum blocarea accesului la propriile conturi l-a determinat pe fostul presedinte al SUA sa fie extrem de incisiv la adresa gigantilor digitali, lumea s-a impartit in mai multe tabere. Una dintre acestea sustinea ca libertatea de exprimare este doar o iluzie, iar in orice moment aceasta poate fi suprimata.

Si cum 2021 a fost un an al restrictionarii adevarului pentru Trump, 2022 pare a fi sub semnul unei noi retele sociale online: Truth Social.

 4. … si impotriva hartuitorilor, postacilor si a conturilor false 

2021 a fost un an al luptei impotriva dezinformarii, hartuitorilor digitali si conturilor false. Aceasta lupta a inceput in 2020, cand Facebook a sters peste 1 miliard de conturi false. Ulterior, Instagram anunta ca si-a propus ca adolescentii sa detina conturi private, pentru a crea un mediu digital mai sigur pentru acestia. In completarea acestei masuri, Instagram a anuntat ca urmatoarea masura implementata va fi solicitarea anului in care utilizatorii s-au nascut.

Desi 2022 pare doar o simpla extensie a anului 2021, acesta va fi cu siguranta plin de surprize si schimbari pentru mediul digital.

Previziunile au fost realizate (iar voi puteti vizualiza o parte aici), insa daca va doriti sa fiti la curent cu noutatile implementate in mediul digital, ne puteti urmari aici.